VISST KAN MAN TÄVLA I LINEDANCE

NATIONELLA TÄVLINGAR KOPPLADE TILL SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET

Självklart kan man vara medlem i vår förening utan att gå kurser, man kanske bara vill stödja oss att komma igång.

Om man vill tävla kan ni i och med att  vi är medlemmar i Svenska Danssportförbundet DSF, bli medlem  hos oss och teckna tävlingslicens, licens ingår i medlemsskapet, det gör även försäkring då man är iväg och tävlar för vår förening.

För att bli medlem klicka här Sedan går ni in på www.dans.se och registrerar er där, då kan ni ansöka om tävlingslicens och anmäla er till nationella tävlingar.

Medlemsskapet kostar 200 kronor per år.

INTERNATIONELLA TÄVLINGAR

Här är järngänget som tränade hårt för sin första tävling i nivå social i Sundsvalll 2018. Så mycket kul vi hade, vem säget att det inte är kul att tävla och träna

Övriga tävlingsgrenar

Utöver Classic Linedance där man tävlar helt individuellt, domarna bedömer vilken av dansarna som är bäst inom varje nivå och åldersklass samt couple/par danser, så kan man även tävla i group linedance, där man tävlar som grupp och bästa grupp vinner.

Man kan även göra egna koreografier och ställa upp i Country och Non Country Choreography, och dess olika svårighetsnivåer.

Den senaste tävlingstypen som kommit tillför att locka till sig fler ungdomar och nya dansare, denna kallas Modern.  I Modern väljer de ut tre populära oftast inte country utan lite mer modern och funky danser. Reglerna är förenklade, man behöver inte ha boots eller hatt och det är bara två svårighetsgrader och åldersindelningen är lite färre grupper.

Om man tävlar eller vill tävla i dans meddela detta, för då kommer ni automatiskt få försäkring iom att vi tecknar tävlingslicens hos DSF.

Är ni intresserade av att tävla, hör av er genom att klicka HÄR så fixar vi träningar mm.

Det finns tre stora organisationer som man kan tävla i internationellt,  den största i europa är WorldCDF.
 Sedan finns Masters In Line och UCWDC, varav den senare är den största i USA.
Det är också väldigt stort med couple dancing i USA.
Man kan även tävla i pardans, men det som man tänker mest på som tävling i linedance är Classic linedance. Det innebär att man lär sig upp till sex olika danser i 5 olika sk motions (musiksorter/karaktärer) och en Noveltydans som är att betrakta mer som en showdans. De fem olika motions är:

Lilt

Lilt tävlas i två olika motions,  Polka och East Coast Swing.  Även Samba ligger i denna motion, men det är sällsynt att Samba är med som tävlingsdans.

Smooth

Smooth är West Coast Swing  (WCS) och Night Club samt Two Step (NC2) 

Vals

Vals är den musik som är speciell eftersom den går i 3/4 dels takt. Där räknar man sektionerna i 6:or i stället för 8:or som i de andra danserna .

CUBAN

I Cuban tävlar man oftast i Cha Cha, men i de högre divisionerna kommer även Rumba in.

Funky

Funky innefattar otroligt mycket olika sorters musik och rörelsescheman, det kan dra åt street, hip hop, disco och många andra håll.

Novelty

Novelty kan man i korthet kalla för Showdans.